Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

" Πώς οι παλιοί Μεσαναγρενοί ξεπερνούσαν τις κρίσεις"


Κρίση …κρίση ..κρίση …Λέξη επίκαιρη που προβληματίζει και προκαλεί δέος. Για τους παλιούς Μεσαναγρενούς δεν υπήρχε, αλλά και αν ακόμα παρουσιαζόταν, είχαν προβλέψει να την αντιμετωπίζουν, κάτι που οι σημερινοί κυβερνώντες προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν.
Τι είχαν προβλέψει οι πρόγονοί μας. .. Είχαν δύο όπλα . Την Κάσσα και το Γραπτόν Κοινοτικόν Δοσιτολόγιον . Η Κάσσα ήταν αγροτικό πιστωτικό ίδρυμα ,σαν τράπεζα που λέμε σήμερα και είχε σκοπό να παρέχει τρόφιμα στους κατοίκους και ιδιαίτερα σιτάρι ,όταν είχαν ανάγκη. Οι κάτοικοι που η σπορά τους δεν πήγαινε καλά έπαιρναν αυτή τη βοήθεια και την επέστρεφαν άτοκα ,όταν τα πράγματα έφτιαχναν, εν αντιθέσει με τις τράπεζες που και σε πνίγουν στους τόκους και χάνεις και την περιουσία σου όταν δεν έχεις να πληρώσεις.
Στο Γραπτό Κοινοτικό Δοσιτολόγιο έγραφαν τα ονόματα των χωριανών που προσέφεραν χρήματα για κοινωφελή έργα και τα ονόματα αυτών που δεν προσέφεραν. Κανένας δεν αναγκαζόταν να προσφέρει και προσέφερε σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Διαβάζοντας π.χ. την προσπάθεια για την κατασκευή σχολικού κτηρίου ,αναφέρονται όλοι όσοι έδωσαν και όσοι δεν έδωσαν. Με τα δύο αυτά όπλα κατάφεραν να ζουν αρμονικά ,να βοηθούν τους αδυνάτους και να φιλοτιμούνται όλοι. Γιατί μη μου πείτε ότι θα νιώθατε καλά ,αν το όνομά σας βρισκόταν γραμμένο στο Δοσιτολόγιο ,με την αιτιολογία ότι δε βοηθήσατε στην κατασκευή του σχολείου…
Ευχαριστούμε το περιοδικό ON SPOT που φιλοξένησε άρθρο της ιστοσελίδας μας στις στήλες του με θέμα " Το Κοινόν του Μεσαναγρού".Το περιοδικό διανέμεται κάθε δίμηνο με την Κυριακάτικη εφημερίδα ESPRESSO και στη συνέχεια ,free press σε όλη τη Ρόδο. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.