Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

" Παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών "


Η Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται από το 1922 στις 8 Ιουνίου . Θεσμοθετήθηκε το 1922 , κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο ,όπου 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη Βιοποικιλλότητα.
Σήμερα σύμφωνα με την Greenrpeace…
- Το 76 ο/ο των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα.
- 300.000 κητώδη πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα στα δίχτυα.
- ΄Εως 27 εκατομ. τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως ,αμέσως μετά την αλίευσή τους.
- 12.000 τόνοι Ερυθρού τόνου ,37ο/ο περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Η αναξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει . Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των Ωκεανών του πλανήτη. Η υποβάθμιση των Ωκεανών πρέπει να σταματήσει κι ένα ουσιαστικό βήμα για τη σωτηρία τους είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ,όπου θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή.
Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει αναλάβει δέσμευση για την προστασία των Ωκεανών. Επιδιώκει να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική υγεία όλων των θαλάσσιων υδάτων , ώστε οι Ευρωπαίοι να αποκομίζουν οφέλη. Πέραν όλων αυτών είναι υπόθεση και υποχρέωση κάθε ανθρώπου να προστατεύει τον πλανήτη ,γιατί σε αυτόν ζει και πορεύεται. Πρέπει τα παιδιά μας από μικρά να μάθουν να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες που υπάρχουν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προστατεύουν το περιβάλλον.