Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

" ΄Εγιναν εκλογές ....

" Στο καφενείο όλοι μαζί"
" Τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι τους"

" Τώρα αυτοί είναι στο ίδιο κόμμα ... ΄Ενας Θεός ξέρει"


Τίποτα δε θύμιζε εκλογές η περασμένη Κυριακή. Αν δεν ήμουνα στο χωριό και δεν έβλεπα κάποιους που έρχονται όποτε έχουμε εκλογές ,η Κυριακή θα ήταν όπως τις άλλες. ΄Ηταν μια ήσυχη μέρα ,με την καμπάνα να χτυπά πρωί πρωί , τα γεροντάκια να απολαμβάνουν το πρωινό καφέ τους στο καφενείο και τις γιαγιάδες να ετοίμαζονται για την εκκλησία. Πώς αλλάζουν οι καιροί...



Χρόνια πριν οι εκλογές ήταν το κάτι άλλο. Μέρες πριν άρχιζαν οι προετοιμασίες. Οι " κομματάρχες " να γυρίζουν σπίτι σπίτι να πείσουν για το δικό τους κόμμα, οι συζητήσεις στα καφενεία έντονες , τα καφενεία ξεχωριστά , οι διαβουλεύσεις στο Ζενίθ και οι συγκεντρώσεις πολυπληθείς. Την παραμονή ,έπρεπε να πειστούν τα αγύριστα κεφάλια να αλλάξουν γνώμη, να εντοπιστούν οι επικίνδυνοι και στην ανάγκη να οδηγηθούν στην κάλπη με συνοδεία. Στις τοπικές εκλογές τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Η κατάρτηση των ψηφοδελτίων πονοκέφαλος. Βάζανε οι μεν το θείο στο ψηφοδέλτιο ,βάζανε οι δε τον ξάδελφο. ΄Αντε να πας να ψηφίσεις εσύ. Οι εκλογές κρατούσαν τέσσερα χρόνια . Μέχρι να έρθουν οι επόμενες.



Σήμερα οι εκλογές ρουτίνα. ΄Ολοι στο ίδιο καφενείο να παίζουν πιλότα, οι κομματάρχες να έχουν εξαφανιστεί, οι συζητήσεις λίγες και η αποχή μεγάλη. ΄Ηταν μια μέρα γιορτινή για το χωριό, γιατί είχε πολύ κόσμο, τα παιδιά είχαν γεμίσει τους δρόμους και οι παλιοί να διηγούνται ιστορίες για την " καζούρα " που έκαναν στους χαμένους. Τους τενεκέδες που χτυπούσαν ,τις καμπάνες ,τις φωνές ,για να πικάρουν τους αντιπάλους. Σε κάποιες εκλογές μάλιστα υπήρχε τόση ένταση και επειδή οι αντίπαλοι όταν κέρδιζαν χτυπούσαν " νεκρικά " την καμπάνα ,ζητήθηκε να φυλάγεται το καμπαναριό για να μην επαναληφθεί το κακό.



Μόλις 'ομως βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών ,αν και το καμπαναριό φυλαγόταν, η καμπάνα άρχισε να χτυπά .΄Εγινε πανικός. Η καμπάνα χτυπούσε μόνη της... Τι είχε γίνει . Από μέρες πριν η καμπάνα είχε δεθεί με μεσίνα ψαρέματος που δεν φαινόταν . Οι αντίπαλοι από μεγάλη απόσταση ,μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα άρχισαν να την χτυπούν .



Σήμερα όλα αυτά τέλειωσαν . Είναι λένε πρόοδος, πολιτισμός . Δεν υπάρχει όμως και νοσταλγία σε μας που τα ζήσαμε... Πέστε μου...