Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

" Γνωριμία με την πανίδα του Μεσαναγρού-Ο λαγός ή λαός"







Είναι τρωκτικό ,φυτοφάγο ζώο, θηλαστικό. Το μήκος του φτάνει 75 εκατ. Και το βάρος του 4-6 κιλά. Το τρίχωμά του αλλάζει ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον. Τρέχει με 70 χιλ. την ώρα ,αλλά ποτέ σε ευθεία ,για να παραπλανεί τους διώκτες του.
Είναι νυχτόβιο και τρέφεται με λαχανικά. Την ημέρα κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά. Γεννά 4 φορές το χρόνο από 1-4 μικρά ,σε διαφορετικές φωλιές για λόγους ασφάλειας. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 30 ημέρες , Η διάρκεια της ζωής του είναι 7-8 χρόνια . Αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες ,αλλά η κατασκευή των ποδιών του δυσκολεύει την κίνησή του στις κατηφόρες ,γιατί τα μπροστινά του πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω.
Στο Μεσαναγρό το συναντάμε παντού. Στα χωράφια , στις πλαγιές των βουνών , ακόμα και κοντά στο χωριό. Αποτελούσε τροφή για τους κατοίκους του χωριού ,τα δύσκολα εκείνα χρόνια και οι κάτοικοι διηγούνται πολλές ιστορίες για τολαγό. ΄Αλλοτε τον κυνηγούσαν με τα σκυλιά ή τα όπλα και άλλοτε με θηλιές και σίδερα. Το καλοκαίρι έβαζαν τα « κουκκίσματα» ,πάνω σε ένα ξύλο αϊλαμο ,το έβαζαν στα χωράφια και αν ο λαγός τα έτρωγε τοποθετούσαν το σίδερο ,παγίδα και τον έπιαναν ,όταν πήγαινε να φάει το κούκκισμα. Το χειμώνα ,τοποθετούσαν θηλιές από σύρμα στα δρομάκια που οδηγούσαν σε καταπράσινα χωράφια και ο λαγός πηγαίνοντας να φάει πιανόταν.
Μικρά παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο παίρναμε τα σκυλιά μας και πηγαίναμε κυνήγι. Τα σκυλιά ,μυρίζοντας ,προσπαθούσαν να βγάλουν το λαγό από τη φωλιά του και τον κυνηγούσαν να τον πιάσουν. Ο λαγός απέφευγε τις κατηφόρες ,λόγω των κοντών ποδιών του και ξέφευγε τρέχοντας στις ανηφόρες. Οι παλιοί μας δίδασκαν τα μυστικά και για κάθε ζώο μας έλεγαν τι να προσέχουμε. Π.χ. ο λαγός όταν φεύγει κυνηγημένος από τη φωλιά του ,κάνει ένα μεγάλο κύκλο και μετά ξαναπερνά από εκεί. ΄Ετσι κρατούσεs ένα σκυλί και μόλις γύριζε πίσω ο λαγός, το άφηνες και το κυνηγούσε. Κάθε φορά με εντυπωσίαζε η ταχύτητά του, τα ζικ-ζακ που έκανε και τα μεγάλα πηδήματά του. Υπήρχαν όμως και σκυλιά εκπαιδευμένα και έτσι ο λαγός δεν απέφευγε το μοιραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου