Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

" Γνωριμία με την πανίδα του Μεσαναγρού-Η πέρδικα"








Κοινή ονομασία πτηνών του γένους Αλεκτορίς. Είναι ενδημικά πτηνά ,που ζουν κατά κοπάδια , στις Εύκρατες περιοχές. Κάθε αρσενικό ορίζει μια δική του περιοχή, την οποία και υπερασπίζεται. Το καλοκαίρι ανεβαίνουν σε ορεινές περιοχές και το χειμώνα χαμηλότερα.
Το μήκος του φτάνει τα 30 εκατοστά και το βάρος του 500 γρ. .Το θηλυκό γεννά 10-15 αυγά ,τα οποία επωάζει. Η οικογένεια μένει ενωμένη ως το Φθινόπωρο , οπότε τα μικρά είναι ικανά να αυτοπροστατευθούν.
Η μυθολογία θέλει την πέρδικα όμορφη νύφη , της οποίας τα θέλγητρα ενόχλησαν τη μητέρα των Θεών ,την ΄Ηρα, που την γκρέμισε από την Ακρόπολη. Η Αθηνά όμως τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε πτηνό.
Η πέρδικα θεωρείται ζόρικο θήραμα και μια μαντινάδα λέει.

Η πέρδικα κι η κοπελιά
Είναι κακό κυνήγι
Θέλει στα γρήγορα φωτιά
Μη σηκωθεί και φύγει .

Κανένα άλλο πουλί δεν έχει τραγουδηθεί τόσο . Είναι βασικό θέμα στα Δημοτικά τραγούδια. Ο Κωστής Παλαμάς στο « Δωδεκάλογο του γύφτου», ονομάζει την όμορφη τσιγγάνα , «περδικόστηθη» . Στα τραγούδια του γάμου η νύφη μοιάζει στην ομορφιά της πέρδικας. Περδικοπούλα την ονομάζουν.

Στο Μεσαναγρό υπάρχουν και υπήρχαν πολλές πέρδικες. Στα παλιά χρόνια χιλιάδες πέρδικες βρίσκονταν στα βουνά και χωράφια του χωριού. Ακόμα και δίπλα στο χωριό ,υπήρχαν πολλές πέρδικες και τα καλοκαίρια τις πρωινές ώρες ,δε χόρταινες να ακούς το κακάρισμά τους.
Αποτέλεσε ένα χρήσιμο πτηνό τα χρόνια εκείνα , γιατί υπήρξε από τις βασικές τροφές του γεωργού. Τα χρόνια εκείνα οι χωριανοί έπιαναν τις πέρδικες είτε με παγίδες , είτε με τέλια ,είτε με πλάκες. Το καλοκαίρι που λιγοστεύουν τα νερά και οι ποταμοί ξηραίνονται , μόνο σε λίγα μέρη υπάρχουν νερά. Εκεί λοιπόν γινόταν η σύλληψή τους.
Είναι τόσο συνδεδεμένη ,η πέρδικα , με τη ζωή των χωριανών ,που τη συναντάμε παντού. Στα σπίτια ,στα κάντρα οι νοικοκυρές ζωγράφιζαν και κεντούσαν πέρδικες. Στους γάμους παρομοίαζαν τη νύφη με πέρδικα .Σε κάθε παίνεμα υπήρχε και η λέξη πέρδικα , για να δείξει την ομορφιά και το περπάτημα της νύφης. Τη Δευτέρα του γάμου ,όταν πάνε να ξυπνήσουν το αντρόγυνο ,τραγουδώντας λένε στο γαμπρό. Ξύπνα νιε και νιόγαμπρέ μου ,δυόσμε και βασιλικέ μου.
Ξύπνα και την πέρδικά σου που κοιμόταν στα πλευρά σου.
Σήμερα οι πέρδικες λιγόστεψαν ,γιατί αυξήθηκαν οι κυνηγοί και τα όπλα εκσυγχρονίστηκαν. Φρόνιμο είναι το κυνήγι της πέρδικας να απαγορεύεται ,όπως έγινε και με το ελάφι ,που από είδος προς εξαφάνιση ,τώρα έχει πολλαπλασιαστεί ικανοποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου