Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

"8 του Νοέμβρη γιορτάζει ο Πολιούχος του Μεσαναγρού ,Ταξιάρχης"

" Η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ"
 " Η Εκκλησία του Ταξιάρχη"
 " Ο Περιβάλλων χώρος"
 " Περιφορά εικόνας"
 " Εικόνα από παλιό Εσπερινό"
    " Στιγμές από τη δεξίωση που ακολουθεί"                                    





Ιερός Ναός Ταξιαρχών


Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το 1861.Πιθανολογείται ότι κτίστηκε πάνω στα ερείπια μικρότερου ναού του Αγίου Γεωργίου. Λέγεται ότι κανένας κάτοικος του χωριού δεν τολμούσε να χαλάσει το μικρό ναό και το έργο αυτό ανέλαβε ο ηγούμενος της Μονής Σκιάδι. Πρόσφατα έχει Αγιογραφηθεί με συνδρομές των κατοίκων .Αξιόλογα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας. Ιδιαιτερότητα αποτελεί ότι στα δεξιά του τέμπλου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Γεωργίου ενώ αριστερά η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Είναι ο πολιούχος του χωριού και γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι όπου και αν βρίσκονται θα στείλουν το τάμα τους ή στη χάρη του θα έρθουν να προσκυνήσουν. Στα παλιά χρόνια τα τάματα ήταν γη ή δέντρα και ιδιαίτερα ελιές. Μέχρι σήμερα κανένας δεν τολμάει να κόψει δέντρο που ανήκει στον Παραλιμιώτη ,όπως λένε οι χωριανοί.
Τα τελευταία χρόνια έχει αγιογραφηθεί  με έξοδα των κατοίκων .Κάθε οικογένεια του χωριού κάλυψε τα έξοδα μιας αγιογραφίας .Η εκκλησιαστική Επιτροπή συνεχίζει να εκτελεί έργα. ¨Εγινε διάπλαση του περιβάλλοντα  χώρου και τώρα γίνονται έργα στο καμπαναριό.
Την Πέμπτη ,8 του Νοέμβρη ο Πολιούχος του χωριού γιορτάζει και οι απανταχού Μεσαναγρενοί τιμούν τη μνήμη του.Οι Μεσαναγρενοί του νησιού θα έρθουν στο χωριό να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον ΄Αγιό τους. 
Την Πέμπτη λοιπόν όλοι οι Μεσαναγρενοί στο χωριό. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή,όπως κάθε χρόνο διαθέτει λεωφορείο .Την Τετάρτη ,παραμονή του Ταξιάρχη ,λεωφορείο θα ξεκινήσει από τον ΄Αγιο Φραγκίσκο για το χωριό .Θα μεταφέρει προσκυνητές από την πόλη της Ρόδου στο χωριό ,για να παρευρεθούν στον Εσπερινό και θα επιστρέψει μετά τον Εσπερινό στην πόλη.
Το πρόγραμμα της γιορτής.
Τετάρτη 7 του Νοέμβρη ,παραμονή της γιορτής. Θα τελεστεί Εσπερινός ,περιφορά της εικόνας του Ταξιάρχη στο χωριό και θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους προσκυνητές.
Πέμπτη 8 Νοέμβρη ,ημέρα της γιορτής ,θα τελεστεί  η Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση.

  ¨Ολοι οι Μεσαναγρενοί λοιπόν στο χωριό και καλεσμένοι και όλοι οι φίλοι του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου