Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

" Παλιές καθημερινές ιστορίες"-2-



                                                           



                                                    ΠΑΛΙΕΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (2)

Τηλεόραση δεν είχαν , ραδιόφωνο δεν είχαν και όμως ήταν ενήμεροι για όλα. Πού και πού να έρθει καμιά εφημερίδα στο χωριό και αυτή γινόταν ανάρπαστη. Κάποιος οδηγός λεωφορείου ή ο εισπράκτορας έφερναν την εφημερίδα και αυτή πήγαινε από χέρι σε χέρι και με σειρά.
Κάποια εποχή ,θυμάμαι οι τοπικές εφημερίδες  έστελλαν κάποια φύλλα  στην Κοινότητα και όλοι τις ξεκοκάλιζαν . Οι ειδήσεις πήγαιναν από στόμα σε στόμα και κάποια γεγονότα σπουδαία ,έτσι μαθαίνονταν.
   Υπήρχε βέβαια και ένα τηλέφωνο ή στην Κοινότητα ή στο καφενείο και με αυτό επικοινωνούσαν με τον άλλο κόσμο. Το θυμάμαι, κουρδιστήρι ,καβουρντιστήρι ,το λέγανε , γιατί είχε ένα χερούλι που το γύριζαν για να στείλουν σήμα με αυτούς που επικοινωνούσαν. Διψούσαμε για ενημέρωση. Θέλαμε να μάθουμε πώς είναι ο άλλος κόσμος και οι διηγήσεις των μεγαλύτερων ή του δασκάλου  ,έκαναν τη φαντασία μας να καλπάζει.
΄Ηθελα να γνωρίσω τον άλλο κόσμο. Αλλά πώς….Ο μόνος τρόπος να ρωτώ ή να ακούω και να διαβάζω βιβλία που έπεφταν στα χέρια μου. Ρουφούσαν τα πάντα και πολλά τα θυμάμαι μέχρι σήμερα.
Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ερχόταν στο χωριό το απόγευμα και έφευγε το πρωί της άλλης ημέρας. Ο οδηγός και ο εισπράκτορας ,πολλές φορές έφερναν πράγματα που είχαν παραγγείλει κάποιοι χωριανοί. Πάντα έφερναν και μια εφημερίδα. ΄Ελα που όλες οι εφημερίδες δεν ήταν αρεστές σε όλους. Τα έρημα τα φρονήματα , χώριζαν ακόμα και τις εφημερίδες ,όπως τα κομματικά καφενεία. Ο οδηγός για να πειράξει κάποιο χωριανό που ήξερε ότι δε διάβαζε κάποια συγκεκριμένη εφημερίδα ,του είπε.
- Μπάρμπα………..σου έφερα εφημερίδα να διαβάσεις λαχταριστά νέα και  να μορφωθείς. Ο Μπάρμπας ….,πήρε την εφημερίδα διπλωμένη όπως ήταν  ,είπε ευχαριστώ ,αλλά διέκρινε ένα πονηρό χαμόγελο στο πρόσωπο του οδηγού και κατάλαβε ότι κάτι του σκαρώνει. Πήγε παρά κάτω και είδε την εφημερίδα που του είχαν δώσει και θέλησε να  επιστρέψει το πείραγμα.
   Πήρε το γαϊδουράκι του  ,πήρε και βρώμη για να φάει το ζώο και πήγε έξω από το καφενείο. ΄Ανοιξε την εφημερίδα ,έβαλε πάνω τη βρώμη και το γαϊδουράκι άρχισε να τρώει. Κάποια στιγμή βγήκε έξω  ο οδηγός και είδε την εφημερίδα ,τη βρώμη και το γαϊδουράκι να τρώει.
-Μπάρμπα …………..καινούρια εφημερίδα ,ακόμα δεν τη διάβασες και τη χρησιμοποιείς έτσι…….
- Αχ παιδάκι μου ,εγώ αυτήν την εφημερίδα δεν τη διαβάζω. Μόνο τα γαϊδούρια τη διαβάζουν ,όπως βλέπεις.
Κόκαλο ο οδηγός .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου