Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

"Τοποθετήθηκε στο ναό του Ταξιάρχη , Ο Παραδοσιακός Πολυέλαιος"



 " Ο Εμπνευστής και κατασκευαστής του Παραδοσιακού Πολυέλαιου,Παναγής Καραγιάννης"
 " Ξεκίνησε από το Καλοκαίρι σιγά σιγά "
 " Στα πρώτα βήματα..."
 " Μέρος του Πολυέλαιου"
 " Παπά-Αγαθάγγελος-Πρόεδρος Τοπικού, Μ.Ξίπας ,υποστηρικτές του έργου"
 " Η τοποθέτηση απλή ,αλλά και δύσκολη. Πρωτοστεί όπως πάντα ο Μ. Ξίπας"
 " Πολλοί βοήθησαν στην τοποθέτηση..."
 ' ΄Εξω από το ναό έγιναν τα σχέδια τοποθέτησης"
 " 26 Δεκεμβρίου έγινε η τοποθέτηση"
 " Την ημέρα των Φώτων εγκαινιάστηκε"
                                                    
" Παραδοσιακός ,όπως παραδοσιακό και το χωριό"




Τοποθετήθηκε στο ναό του Ταξιάρχη, ο Παραδοσιακός Πολυέλαιος


           Μετά την κεντρική θύρα του ναού  του Ταξιάρχη και το Προσκυνητάρι, που αναπαλαίωσε  ο Παναγής Καραγιάννης, σειρά πήρε ο Παραδοσιακός Πολυέλαιος. ΄Ολοι γνωρίζουμε ότι το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό και είναι από τα λίγα χωριά του νησιού ,που κρατά το παραδοσιακό του χρώμα. Προς τιμήν της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ,τον τελευταίο καιρό στην εκκλησία γίνονται διάφορα έργα ,που ταιριάζουν με την παράδοση.
     Ο παραδοσιακός πολυέλαιος που μόλις τελείωσε, ήταν ιδέα της εκκλησιαστικής Επιτροπής  ,μετά την επίσκεψη στο χωριό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου που ενεθάρρυνε    τέτοιες προσπάθειες. Ως πιο κατάλληλος για να υλοποιήσει το έργο κρίθηκε ο Παναγής Καραγιάννης ,λόγω προτέρων εργασιών .Όπως μας είπε ο ίδιος. « Ο Πολυέλαιος έγινε  με σεβασμό στην ιστορία, προσήλωση στην παράδοση και πίστη στο Χριστό».
     Τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε ο Πολυέλαιος είναι. Ξύλο, σίδερο και φυσικά υλικά σε πρωτογενή κατάσταση. Χρησιμοποιήθηκε ξύλο από κυπαρίσσι (παλιό δέντρο),που κόπηκε στο καρνάγιο  ,βάσει σχεδίου σε τρεις κύκλους. Ο μεγαλύτερος με διάμετρο  1,20 εξωτ. και 1,10 εσωτ..Ο μεσαίος με διάμετρο 0,60 εκ. και ο μικρός με 0,35 εκ..
    Χρησιμοποιήθηκε μαύρο σίδερο ,τα καντηλέρια είναι χειροποίητα  ,φτιαγμένα σε  καμίνι, τα φύλλα φτιαγμένα με το χέρι και η θέση των κεριών μοιάζει με δάδα. Εργάστηκαν –μαραγκός, σιδεράδες)
     Η αλυσίδα είναι χειροποίητη ,αντίγραφο σε μικρογραφία της αλυσίδας που έκλεινε το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης στον Κεράτιο Κόλπο. Όλα αυτά έγιναν με την καθοδήγηση του Παναγή Καραγιάννη ,της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και «Πολλές φορές φτιάχναμε και χαλούσαμε μέχρι να γίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
      Η κατασκευή άρχισε τον Ιούνιο του 2012 και τέλειωσε τον Δεκέμβριο του 2012. Τοποθετήθηκε στην εκκλησία στις 26 Δεκεμβρίου ,με τη βοήθεια πολλών χωριανών ,που ξέρουν να εκτιμούν τις καλές προσπάθειες.
   Στόχος να γίνουν άλλοι  δύο μικρότεροι Πολυέλαιοι  και με κάποιες μικροεπεμβάσεις ,ο ναός να είναι κέντρο πίστης και παράδοσης.

     Συγχαρητήρια στον κ.Παναγή Καραγιάννη για την συνεχή προσφορά του  ,καθώς και στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, για το έργο το οποίο προσφέρουν.
  .

2 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ..ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισκευή ,συντήρηση , καθαρισμός
    φωτιστικών , πολυελαίων ,πολυφώτων
    οικιών , εκκλησιών ,επιχειρήσεων
    KATHAROFOS

    WWW.KATHAROFOS.BLOGSPOT.COM
    KATHAROFOS@GMAIL.COM
    Vodafone 694 90 11 610
    Wind 6930 4111 91
    Watsup 6980544977

    ΑπάντησηΔιαγραφή