Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες -7-"



                                                                       




                                              ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ-7-


    Καθημερινά σε συζητήσεις με τους απλούς παλιούς Μεσαναγρενούς ,όλο και  και κάτι καινούριο ανακαλύπτω. Καθισμένος στη Λέσχη ανοίγω συζήτηση και προσπαθώ  να εκμαιεύσω κάτι το χρήσιμο. ΄Ετσι και χθες  κουβεντιάζοντας για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ,έμαθα αρκετά πράγματα.
   Οι παλιοί Μεσαναγρενοί ήταν άνθρωποι ευσεβείς ,θρησκευόμενοι και ένιωθαν δέος και φόβο για τα θεία. ΄Εχουμε αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις σε προηγούμενες αναρτήσεις μας.
    Του Αγίου Πνεύματος  άρχιζε ο θερισμός . ΄Ολη η οικογένεια έφευγε από το χωριό και σπιτικό τους πια ήταν τα χωράφια που θέριζαν . ΄Επαιρναν μαζί τους  τα εργαλεία για το θερισμό ,δρεπάνια ,έκοβαν λείες για να δένουν τα στάχυα  και οικοσκευή για να μπορούν να μαγειρεύουν. Το πρωί όλοι πήγαιναν στην εκκλησία και μετά άρχιζαν τις προετοιμασίες για να φύγουν. Οι « μεγάλες μέρες » ,ήταν αργία και ποτέ δε δούλευαν . Για να μη χάνουν όμως χρόνο ,κατά το μεσημεράκι φόρτωναν τα πράγματά τους στα ζώα και όλη η οικογένεια ξεκινούσε για τον Κάμπο ,που ήταν αρκετά μακριά. ΄Εφταναν το απόγευμα , πήγαιναν στο χωράφι όπου θα ξεκινούσαν πρώτα το θερισμό ,εύρισκαν  το κατάλληλο μέρος  ,για να κατασκηνώσουν ,έστρωναν τις στρωσιές που θα κοιμόντουσαν  και περίμεναν να έρθει 12 η ώρα τα μεσάνυχτα ,για να ξεκινήσουν να δουλεύουν. Βλέπετε ήταν αργία ,ιερή μέρα και στις 12 τα μεσάνυχτα ξεκινούσε άλλη μέρα και έτσι άρχιζαν τη δουλειά.
       Δούλευαν αρκετές ώρες και μετά κάτω από τον έναστρο ουρανό,κουρασμένοι έπεφταν στην αγκαλιά του Μορφέα. ΄Ομορφες μέρες ,όμορφες στιγμές ,που είχα την τύχη να τις ζήσω. Πριν κοιμηθούν όλη η οικογένεια σταυροκοπιόταν και το πρωί πριν ξεκινήσει η δουλειά ,πάλι προσευχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου