Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

" Μεσαναγρενοί Επιστήμονες"Ο γιατρός μας Αθανάσιος Καραγιάννης







Καραγιάννης Αθανάσιος ,Μαιευτήρας -Γυναικολόγος


Ξεκινάμε την παρουσίαση των Μεσαναγρενών Επιστημόνων από τον ακούραστο εργάτη της επιστήμης του Ιπποκράτη τον κ. Αθανάσιο Καραγιάννη μαιευτήρα -γυναικολόγο ,από τους πρώτους του νησιού.


Ξεκίνησε από το χωριό μας το Μεσαναγρό και κατάφερε να γίνει οκορυφαίος γυναικολόγος του νησιού της Ρόδου.΄Εχει στο ενεργητικό του πάνω από 50.000 γέννες,μια ολόκληρη πόλη.

Γεννήθηκε στο Μεσαναγρό από γονείς αγρότες .Φοίτησε στο εκεί Δημοτικό ,συνέχεια στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο και στο Ιταλικό Λύκειο. Το 1935 γράφτηκε στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πίζας και εξασφάλισε υποτροφία που δινόταν σε αριστούχους.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε μαιευτική κλινική της Ρώμης όπου πήρε ειδικότητα από το 1941-1946.

Τον Οκτώβριο του 1946 οργάνωσε μαιευτική κλινική επιστρέφοντας στη Ρόδο,στο Θέρμαι.Το 1947 μετακόμισε η κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.Το 1950 ανοίγει δική του κλινική με 5 μόνο κρεβάτια στην οδό 25ης Μαρτίου ,στο σημερινό κτίριο που στεγαζόταν το Ξενοδοχείο "Ιρένε".

Το 1956 δημιούργησε την κλινική "Καραγιάννη" που λειτούργησε το 1957.Είχε κατά Μ.Ο. 80 γέννες το μήνα. Βοηθός του όπως λέι ο ¨Αγιος Ελευθέριος εξ ου και το όνομα της Κλινικής.

Παντρεύτηκε το 1947 την κ Ειρήνη Παπαθανασίου από τη Λαχανιά και απέκτησε 3 παιδιά. Τον Ανδρέα,το Δημήτρη και την ΄Αννα που είναι μηχανικοί.

Ασχολήθηκε και με τον τουρισμό και έκτισε 3 Ξενοδοχεία.Το "Ιρένε"το " Ηλέκτρα Παλλάς"μέτοχος και το "Ειρήνη "στα Κολύμπια.

Σήμερα γεμάτος ζωντάνια αναπολεί το παρελθόν και διηγείται περιστατικά από την πλούσια σε γεγονότα ζωή του. Τιμήθηκε από πολλούς φορείς για τη δράση του.


Πέρα από την επιστημονική του κατάρτηση είναι και ένας πραγματικά καλός άνθρωπος.Χιλιάδες είναι οι γυναίκες που γέννησαν στην κλινική του δωρεάν ,γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν . Πολλές γυναίκες έχουν να λένε για τον τρόπο με τον οποίο τις έκανε να νιώθουν σιγουριά και να τον εμπιστεύονται. Υπήρξε δάσκαλος στους νεώτερους γιατρούς που πάντα κάτι μάθαιναν κοντά του. Βοήθησε ιδρύματα ,φοιτητές ,εκκλησίες,συλλόγους . Αγαπά το Μεσαναγρό και πάντα το βοηθά.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού τον ανακήρυξε "Επίτιμο Πρόεδρό "του και τον τίμησε για την προσφορά του, σε τελετή που έγινε στο χωριό μας.


Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε υγεία και ο Θεός να σου δίνει χρόνια για να καμαρώνεις τα χιλιάδες παιδιά που γέννησες στην κλινική σου ,τα παιδιά σου όπως λές.

Να σαι καλά γιατρέ μας