Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008

" Αρχιτεκτονική κατοικιών του Μεσαναγρού"

Τα σπίτια είναι κατά κανόνα ισόγεια και αποτελούνται από τετράγωνη ή ορθογώνια αυλή ,γύρω από την οποία βρίσκονται οι διάφοροι χώροι ,ένα μεγάλο δωμάτιο ,η κουζίνα ,οι αποθήκες και διάφοροι βοηθητικοί χώροι.Οι στέγες αποτελούνται από ξύλινη οροφή και ένα στρώμα αργίλου,πατελιά όπως λέγεται.


Το μεγάλο δωμάτιο είχε πολλές χρήσεις. Αποτελούσε υπνοδωμάτιο,σάλα,αποθήκη.Υπάρχει εστία όπως και στην κουζίνα.Δίπλα ακριβώς είναι ο σοφάς που και σήμερα ακόμη κοιμούνται οι νοικοκυραίοι. Στις άλλες "πάντες"υπάρχουν οι πάγκοι ή πάγκες.Εσωτερικά είναι κούφιοι και χρησίμευαν για αποθήκες προϊόντων και στο επάνω μέρος κοιμόντουσαν οι νοικοκυραίοι.

Σε ένα ορισμένο ύψος υπάρχει μια εξοχή από ξύλο,ράφι,που πάνω υπάρχουν πιάτα για στολίδι.Πιο ψηλά υπάρχουν τα κάντρα.Τα περισσότερα σπίτια έχουν καμάρα και αρκετά "μεσιά".Ο μεσιάς είναι ένα μεγάλο ,χοντρό ξύλο που στηρίζει την οροφή.


Η κουζίνα δεν επικοινωνεί με το μεγάλο δωμάτιο,έχει εστία,πάγκους και εκεί φτιάχνεται το φαγητό. Υπάρχει επίσης ένα άλλο δωμάτιο για ζώα "το κελάρι". Εκεί έβαζαν τα ζώα τους το χειμώνα,τα ξύλα τους και τις ζωοτροφές.Σε πολλά σπίτια υπήρχε κοτέτσι και φούρνος για το ψήσιμο των ψωμιών.


Τα σπίτια είναι κολλημένα ,οι δρόμοι στενοί και κάθε χρόνο ασπρίζονται με ασβέστη. Με ασβέστη επίσης οι γυναίκες του χωριού έκαναν διάφορα σχήματα στο δρόμο για ομορφιά,ιδίως κύκλους.Τα σπίτια είναι λιθόκτιστα,με μεγάλο πάχος τοίχων.Η λάσπη περιείχε και άχυρο.


Μπορούμε να πούμε ότι το χωριό κράτησε τη φυσιογνωμία του ,με ελάχιστες εξαιρέσεις,και είναι από τα λίγα χωριά του νησιού που παρέμεινε χωριό