Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μεσαναγρό"



Από τις διηγήσεις των παλιών Μεσαναγρενών φαίνεται ότι έκαναν ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του χωριού.΄Ετσι ήρθαν στο φως διάφορα αξιόλογα αντικείμενα που μαρτυρούν τον πολιτισμό των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.


Στον ¨Αγιο Θωμά σε τάφο βρέθηκαν τρία φύλλα μυρτιάς από χρυσό και ένα δισκοπότηρο.

Στον Περενό, σε τάφους βρέθηκαν πολλά δακτυλίδια από χρυσό και ένα ορειχάλκινο άγαλμα που παρίστανε τον Ηρακλή με τη λεοντή και τον Ευρυσθέα μέσα σε πιθάρι. Το μυστικό διέρευσε στους Ιταλούς οι οποίοι με τη βία πήραν το άγαλμα. Σήμερα θα βρίσκεται σε κάποιο μουσείο Ιταλικό. Επίσης στην ίδια περιοχή βρέθηκε ζυγαριά με την οποία ζύγιζαν το χρυσό.


Στις περιοχές Κλιμακίες -Κοράκι-Λουριά και Λάκκος, μέσα σε τάφους βρέθηκαν λήκυθοι ,αμφορείς και διάφορα αγγεία που περιείχαν τέφρα.Στο τοπωνύμιο Λάκκος δισκοπότηρο ,δύο χρυσά στέφανα, δακτυλίδια ,βραχιόλια, όλα από χρυσό.


Στη περιοχή Μύλοι ,βρέθηκαν κόκκοι από χρυσό.Στην ίδια περιοχή, οι βοσκοί το χειμώνα στο ποτάμι της περιοχής μετά από βροχή, έβρισκαν κόκκους χρυσού.


Η γη του Μεσαναγρού κρύβει πολλά ,όπως έλεγαν οι παλιοί Μεσαναγρενοί.Ολόκληρη η περιοχή είναι διάσπαρτη από "κατελείματα"που φανερώνει ότι ήκμαζε και είχε πολύ πλούτο.