Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

" Παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων"


Η Διεθνής ημέρα εξαφανισμένων γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου, για να επισύρει την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας στο πρόβλημα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Λατινοαμερικανική Συνομοσπονδία των οικογενειών των εξαφανισμένων κρατουμένων , που ιδρύθηκε το 1981 στην Κόστα Ρίκα.
Την ημέρα αυτή αποδίδονται τιμές στους Διεθνείς Οργανισμούς που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα . Τη Διεθνή Αμνηστία , τον Ερυθρό Σταυρό και την ΄Υπατη Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δυστυχώς και σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται , άνθρωποι φυλακίζονται , αγνοούνται και πολλές φορές δε δίνουν σημεία ζωής. Η μεγαλύτερη παραβίαση συνήθως γίνεται από τα κράτη που δεν είναι δημοκρατικά και που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά.
Ας ευχηθούμε όλα αυτά να αποτελέσουν ένα κακό όνειρο και να επικρατήσει στον κόσμο ο σεβασμός στον άνθρωπο.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

"Συγχαρητήρια στα παιδιά που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια"


Μπορεί να είμαστε ένα μικρό χωριουδάκι, αλλά σε πολλά θέματα συμπεριφερόμαστε σαν μεγάλο χωριό και έχουμε παράδοση. Ιδιαίτερα οι νέοι μας διακρίνονται σε πολλούς τομείς. Σήμερα από το χωριουδάκι αυτό έχουν βγει αρκετοί εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι ,γιατροί ,ελεύθεροι επαγγελματίες ,αλλά πάνω από όλα καλοί και φιλόξενοι άνθρωποι.

Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά εισάγονται στα Πανεπιστήμια και μάλιστα και με καλή σειρά. Τη φετεινή χρονιά εισάγονται 6 παιδιά ,αριθμός αρκετά ικανοποιητικός.

Οι εισαχθέντες είναι.

1 ) Βατενού Κωνσταντίνα , Οικονομικών Επιστημών ,Ρέθυμνο

2 ) Καραγιάννης Ευάγγελος , Ιστορίας και Αρχαιολογίας.Ιωάννινα

3 ) Καραγιάννης Μιχαήλ ,Οικονομικών Επιστημών , Ρέθυμνο

4 ) Πελεκάνου Τσαμπίκα ,Μεσογειακών Σπουδών , Ρόδος

5 ) Σταματάκη Νεκταρία , Φιλολογία ,Ρέθυμνο

6 ) Τούτσης Τσαμπίκος , Λογιστικής ΤΕΙ , Ηράκλειο


Σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α

Στα παιδιά αυτά ,καλές σπουδές ,καλή διαμονή και πάνω από όλα υγεία. Αυτή τη στιγμή κάνατε ένα από τα πολλά βήματα που χρειάζονται και ευχόμαστε να συνεχίσετε έτσι. Και μη ξεχνάτε οι σπουδές δεν είναι το παν , αν δε συνοδεύονται από ένα ηθικό και συγκροτημένο χαρακτήρα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού σας συγχαίρει για μια άλλη φορά και σας υπενθυμίζει ότι όπου και αν βρίσκεστε να έχετε στη ψυχή και στο μυαλό σας, το μικρό χωριουδάκι μας από όπου κατάγεστε.

Στα παιδιά που δεν εισήχθησαν κουράγιο ,η ζωή είναι μπροστά σας και δε σταματά εδώ. Πολλές φορές μια αποτυχία είναι η απαρχή μιας μεγάλης επιτυχίας.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

" Παραλειπόμενα από την εκδήλωση -Γεύσεις παράδοσης στο Μεσαναγρό"

" Η κουλουρία μεταφέρεται για διανομή"

" Και οι γιαγιάδες βοηθούν"
" Το σερβίρισμα έχει αρχίσει"



" Ο κόσμος ψωνίζει"



"΄Ολα για το μεροκάματο"




" ΄Ολοι παρόντες-Εκκλησία-Πολιτικοί-Δήμος-Κανάλια"




Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

" To αλώνισμα στο Μεσαναγρό"


Όταν τέλειωνε το θέρος και τα στάχυα έφταναν στο αλώνι ,άρχιζε ένας άλλος αγώνας, το αλώνισμα. Κάθε οικογένεια είχε το αλώνι της κοντά στο χωριό. Όλα τα αλώνια ήταν στρογγυλά και το ένα κοντά στο άλλο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αλωνιστικές μηχανές και το αλώνισμα γινόταν με τα ζώα.
Από πολύ νωρίς όλη η οικογένεια ήταν στο αλώνι. ΄Εβαζαν τα ζώα το ένα δίπλα στο άλλο και πάντα τα οδηγούσε κάποιος . ΄Εριχναν τα στάχυα στο αλώνι και ο αγώνας άρχιζε. Πόσους γύρους έκαναν τα ζώα και οι άνθρωποι γύρω γύρω στο αλώνι, δεν μπορούσα να φανταστώ. Στους μικρούς αυτό φαινόταν και παιχνίδι. Με ένα μικρό διάλειμμα αυτό συνεχιζόταν μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος. Τα στάχυα με το πάτημα των ζώων έλιωναν και φαινόταν το σιτάρι. Τά μάζευαν στις άκρες και έριχναν άλλα στάχυα και αυτό γινόταν συνέχεια.
Συνήθως ο πατέρας κρατώντας το τιριάχτυλο( εργαλείο γεωργικό) , όταν φυσούσε αέρας ,σήκωνε ψηλά τα άχυρα να τα πάρει ο αέρας και να μείνει το στάρι. Το σιτάρι έμπαινε στα σακιά ,φορτώνονταν στα ζώα και μεταφέρονταν στα σπίτια. Από εκεί έμπαινε στις πάγκες που αποθηκευόταν. ΄Εβλεπες καθημερινά ένα ολόκληρο χωριό να βρίσκεται στα αλώνια ,να παλεύει , να συναγωνίζεται και να το χαίρεται. ΄Οποιος τελείωνε νωρίτερα βοηθούσε και τους συγγενείς.
Το άχυρο έπρεπε να μεταφερθεί στις αποθήκες ,στα κελάρια, για τα ζώα. Η μητέρα ήταν στο αλώνι και γέμιζε τις σάκες με άχυρο ,τις φόρτωνε στο γαϊδουράκι και τα παιδιά οδηγώντας το ζώο έφταναν στο κελάρι. Εκεί περίμενε ο πατέρας . Ξεφόρτωνε τις σάκες και τις ανέβαζε στο δώμα της αποθήκης. Στο δώμα υπήρχε μια τρύπα που από εκεί έριχνε το άχυρο μέσα. Εμείς τα παιδιά πέφταμε μέσα στη αποθήκη από την τρύπα και πατούσαμε το άχυρο για να κάτσει. ΄Ηταν από τα πιο αγαπημένα μας παιχνίδια.
Αργότερα ήρθαν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές που απάλλαξαν τους γεωργούς από τα δύσκολα και ο γεωργός έπαιρνε το σιτάρι έτοιμο μέσα στο χωράφι. Αυτό όμως χάλασε την αλληλεγγύη , την ομαδικότητα ,την παράδοση.
Σήμερα πάνε όλα αυτά. Οι γεωργοί παίρνουν επιδοτήσεις για να μη σπέρνουν, τα χωράφια χερσεύουν ,τα αλώνια έγιναν οικόπεδα και χτίζονται σπίτια και εγώ να αναπολώ όλα αυτά και ο εγγονός μου να μην πιστεύει ότι κάποτε γινόντουσαν . ΄Ετσι είναι η ζωή. Είναι αυτό πρόοδος ,είναι καλύτερες μέρες ,πιστέψτε με δεν μπορώ να το καταλάβω…

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

" Μερομήνια"

" Οι προβλέψεις καταγράφονται καθημερινά"
" Μέχρι και μετεωρολογικά όργανα χρησιμοποιούνται..."

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας των καιρικών προβλέψεων όλου του χρόνου. Μικρός θυμόμουν τους γεροντότερους χωριανούς ,τον Αύγουστο να προβλέπουν τον καιρό όλου του χρόνου και να συναγωνίζονται ποιος θα βγει αληθινός.
Σήμερα με την πρόβλεψη του καιρού ασχολείται μόνο ένας χωριανός. Ο Μιχάλης Πιζήμολας ή Maik. Είναι γεωργός ,ψάλτης , καφετζής και μετεωρολόγος…Την τέχνη την έμαθε από τους παλιότερους και τη συνεχίζει. Το μήνα Αύγουστο κρατά καθημερινά σημειώσεις και περιμένει το χειμώνα να επαληθευτεί.
- Maik θάχει βροχές το χειμώνα ,την ΄Ανοιξη ,το ρωτάνε οι γεωργοί και αυτός ανοίγοντας τα τεφτέρια του λέει τις προβλέψεις του.
Να λοιπόν πως μέσα στον Αύγουστο προβλέπει τον καιρό όλου του χρόνου.
Η 1η ,2η και 3η Αυγούστου είναι για το μήνα Αύγουστο. Ανάλογα με τον καιρό των ημερών αυτών γίνεται και η πρόβλεψη.
4 Αυγούστου –Σεπτέμβριος, 5 Αυγούστου Οκτώβριος, 6 ο Νοέμβριος,7 ο Δεκέμβριος, 8 ο Γενάρης, 9 ο Φλεβάρης , 10 ο Μάρτης , 11 ο Απρίλης, 12 ο Μάϊος, 13 ο Ιούνιος και 14 Αυγούστου ο Ιούλιος.
Καθημερινά ο Maik καταγράφει τον καιρό της ημέρας ,βλέπει αν έχει σύννεφα και κάνει τις προβλέψεις του.
15 , 16, 17 Αυγούστου είναι για τον Αύγουστο. Τώρα ξεκινάμε ανάποδα.
18 ο Ιούλιος, 19 ο Ιούνιος ,20 ο Μάϊος ,21 ο Απρίλιος, 22 ο Μάρτιος , 23 ο Φεβρουάριος .24 ο Ιανουάριος ,25 ο Δεκέμβριος, 26 ο Νοέμβριος ,27 ο Οκτώβριος και 28 ο Σεπτέμβριος.
΄Ετσι γίνονται οι προβλέψεις του χρόνου. Θα περιμένουμε να τελειώσει ο μήνας , θα πάρουμε τις προβλέψεις του ,θα τις καταγράψουμε και θα κάνουμε αργότερα τις επαληθεύσεις μας.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

" Ενας χρόνος με το blog "messanagros-rhodes.blogspot.com"


Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο στις 18 Αυγούστου 2008 ,αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα blog που θα φέρει το όνομα του χωριού που γεννηθήκαμε , μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Σκοπός μας να γνωρίσουν οι Μεσαναγρενοί αλλά και πολλοί φίλοι μας , την ιστορία ,τα ήθη και έθιμα , τις εκδηλώσεις που γίνονται και ότι αφορά το μικρό αλλά πανέμορφο χωριουδάκι μας.
Μέσα από 175 αναρτήσεις δώσαμε πολλά και ενδιαφέροντα ,που και εμείς πολλές φορές δε γνωρίζαμε. Κάναμε γνωστό το χωριό μας σε όλο τον κόσμο , μέσα από κείμενα και φωτογραφίες . Πολλοί μας παρακολουθούν και κάθε φορά προσπαθούμε να δείξουμε κάτι καινούριο.
Αν έχετε κάτι που αφορά το χωριό και αξίζει να δημοσιευθεί , ευχαρίστως να μας το στείλετε και εμείς θα το δημοσιεύσουμε. Απευθυνόμαστε ιδιαιτέρως στους Μεσαναγρενούς φοιτητές και θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε τις απόψεις τους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να αναδεικνύουμε τον τόπο μας.
Με την ευκαιρία των γενεθλίων της ιστοσελίδας μας – σήμερα 1 χρόνος- σας παραθέτουμε το πρώτο κείμενο που δημοσιεύσαμε στις 18 Αυγούστου 2008 . «Ξεκινάμε αυτήν την προσπάθεια από αγάπη για τον τόπο που γεννηθήκαμε ,μεγαλώσαμε και ζήσαμε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας. Θα προσπαθήσουμε να σας γνωρίσουμε τον τόπο αυτό ,το μικρό χωριουδάκι μας ,που βρίσκεται στη Νότια Ρόδο ,87 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου .Είναι ένα μικρό χωριουδάκι με λίγους μόνιμους κατοίκους .Αρκετοί βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου ,πάρα πολλοί στην Αυστραλία και αρκετοί στην Αμερική. Με όλους αυτούς θα επικοινωνούμε ,θα τους κάνουμε να ξαναζήσουν στιγμές αξέχαστες και όλοι οι άλλοι σιγά σιγά ,ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας ,θα γνωρίσουν αυτόν τον τόπο. Τα ήθη,έθιμα ιστορία ,περιοχές και ότι άλλο το αφορά.»
Αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε αυτό το blog και σε άλλους. Κάντε το.
Ευχαριστούμε


.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

" ΄Παγκόσμια ημέρα Φάρων"


Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς ΄Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου.
Σκοπός , η ενημέρωση των πολιτών , για τη σημασία των Φάρων και των ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοϊα και η προβολή του έργου που επιτελούν οι Φαροφύλακες συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Την ημέρα αυτή οι Φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

" Ο ναός της Κοίμησης στο Μεσαναγρό που γιορτάζει σήμερα"







Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της θεοτόκου που ανεγέρθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα .Είναι κτισμένος στο μεσαίο κλίτος μιας ερειπωμένης τρίκλιτης βασιλικής. Ο ναός επισκευάστηκε κατά τα έτη 1979-81 από την αρχαιολογική υπηρεσία . Μετά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκαν δύο παλαιότεροι ναοί . Εχρησιμοποιείτο και ως νεκροταφείο. Ο ναός αποτελεί κόσμημα για το Μεσαναγρό και πόλο έλξης για πολλούς Έλληνες και αλλοδαπούς. Υπάρχουν στο εσωτερικό του Αγιογραφίες και μεγάλη μαρμάρινη κολυμβήθρα που φέρει την επιγραφή .¨ΥΠΕΡΕΥΧΗC ΚΕ CΩΤΗΡΙΑC ΩΝ ΥΔΕΝ Ο ΘΕΟC TA ONOMATA" και δάπεδο από χοχλάκια. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες και η εικόνα του Χριστού χρονολογείται από το 1850.Στο δάπεδο της αυλής υπάρχουν ψηφιδωτά.
Ο ναός λειτουργείται το δεκαπενταύγουστο και περιστασιακά για την τέλεση μυστηρίων.



Σήμερα που ο ναός γιορτάζει πολλοί Μεσαναγρενοί από την πόλη της Ρόδου θα βρεθούν στο χωριό να προσκυνήσουν την Παναγία και να ανάψουν ένα κεράκι. Το χωριό θα ξαναζωντανέψει ,οι δρόμοι θα βουίζουν από τις φωνές των παιδιών και η μικρή πλατεία θα είναι γεμάτη κόσμο.



Χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν σήμερα.



Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Μεσαναγρό"

" Σύσκεψη ...πριν την εκδήλωση"
" Πρόεδρε κουράγιο ...και δε βοηθάνε κάποιοι ,αλλά στην κριτική πρώτοι.."
" Και μάγειρας.Τώρα τι μαγειρεύει...Μάλλον εκλογές...΄Αρα και εκλογομάγειρας..."
" Αυτό το παιδί πάντα ανήσυχο...Πάει παντού..Μέχρι και την Κάλυμνο.."
" Βασιλάς, Αρνίτταλης και ο Μέγας Μάνης σε μια στιγμή ξεκούρασης..."

Οι εργάτες της εκδήλωσης
Είναι οι μόνες που πάντα βοηθάνε σε όλες τις εκδηλώσεις. Είναι οι γυναίκες του Μεσαναγρού . Ακούραστες ,καλές μαγείρισες, πρόθυμες , βγάζουν ασπροπρόσωπο το χωριό. Συγχαρητήρια σε όλες τις γυναίκες του Μεσαναγρού που μαγείρεψαν ,έφτιαξαν γλυκά ,προϊόντα και βοήθησαν και οικονομικά το Σύλλογο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τις ευχαριστεί θερμά.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

" Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου στις εκδηλώσεις στο Μεσαναγρό"

" O Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου κ. Γ. Περάκης απευθύνει χαιρετισμό"
" Η δασκάλα χορού κ. Μ. Τομάζου¨


Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

" Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας"




Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα Νεολαίας με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας προτάθηκε από τα Ηνωμένα ΄Εθνη το 1999 και εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Αυγούστου του 2000. ΄Εκτοτε συμπεριλαμβάνεται στο καλαντάρι των Ηνωμένων Εθνών.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια , ώστε να αποκτήσει τον πραγματικό ανθρώπινο χαρακτήρα της.
Χρόνια πολλά σε όλους τους νέους του κόσμου που είναι το το μέλλον και η ελπίδα μας.

" ΄Εκθεση κειμένων και εικόνων από την ιστορία του Μεσαναγρού"












Εικόνες και κείμενα από την έκθεση ,για την ιστορία του Μεσαναγρού. Η έκθεση έγινε την ημέρα της εκδήλωσης στις 8 Αυγούστου και την επισκέφθηκαν πολλοί .Ο επισκέπτης έμαθε για την ιστορία, ήθη ,έθιμα ,εκκλησιές, τοπωνύμια,γιορτές και υπήρχε και έκθεση Αγιογραφίας των Αγιογράφων Γιάννη Μανωλά , Κώστα Πεταυράκη.



Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

" H Μεσαvαγρεvή κουλουρία είvαι η καλύτερη"

" Και ο Αvτιπρόεδρος του Πολιτιστικού βοηθά στο ψήσιμο"
" Οι αφίσες παvτού"


" Το κρεμύδι τσιγαρίζεται"


"Η κουλουρία έτοιμη"



" Λαχταριστή και vόστιμη"
Σήμα κατατεθέv η κουλουρία. Πλασμέvη όμορφα ,με κρέας από κατσίκα και ψημέvη με τέχvη μαγειρική. Σε κάθε εκδήλωση όλοι ρωτάvε .Θα έχει και κουλουρία... Και πάvτα υπάρχει, για vα μας vοστιμίζει τη ζωή. Και όπως τραγούδησε και έvας καταξιωμέvος καλλιτέχvης.
" Για vάρθεις στο Μεσαvαγρό είvαι ταλαιπωρία
περvάς όμως και όμορφα και τρως και κουλουρία "




" Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου στις εκδηλώσεις στο Μεσαvαγρό"

" Η δασκάλα χορού κ. Μ.Τομάζου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Παραδεισίου κΜ.Περάκης"










Ευχαριστήριο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαvαγρού " Ο Ταξιάρχης " ευχαριστεί τοv Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου κ. Μιχάλη Περάκη και όλα τα μέλη του Συλλόγου ,για τη συμμετοχή του μπαλέτου τους στις εκδηλώσεις στο Μεσαvαγρό. Πράγματι η συμμετοχή τους λάμπρυvε και ομόρφυvε τηv εκδήλωσή μας .
Ευχαριστούμε επίσης τη δασκάλα χορού κ. Μαριέτα Τομάζου , γιατί αρκετά χρόvια δίδαξε Δημοτικούς χορούς στα παιδιά του Συλλόγου μας ,αλλά και δε δίστασε στο κάλεσμά μας vα αvταποκριθεί άμεσα.
Τέλος ευχαριστούμε τα παιδιά του Μπαλέτου για τη συμμετοχή τους και για τη άψογη εμφάvισή τους.


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

"Έκθεση κειμέvωv και εικόvωv από τη ιστορία του Μεσαvαγρού"












Στηv εκδήλωση της 8ης Αυγούστου στο Μεσαvαγρό , στη αίθουσα εκδηλώσεωv λειτούργησε έκθεση κειμέvωv και εικόvωv από το Μεσαvαγρό. Τα κείμεvα αvαφέροvταv στηv ιστορία του χωριού και οι εικόvες ήτα παρμέvες από τα παλιά και το σήμερα.
Η έκθεση εvτυπωσίασε και ακόμη και vτόπιοι έμαθαv πράγματα που δε ήξεραv.

"Βραβεύσεις στη εκδήλωση Γεύσεις παράδοσης στο Μεσαναγρό"

Αποvομή πλακέτας στον κ. Μάvη"
" Αποvομή πλακέτας στον κ. Αθανασά"

" Αποvομή πλακέτας στο κ. Ιωαvvίδη"



Αποvομή πλακέτας στο κ. Γιωργά"


¨Αποvομή πλακέτας στοv κ. Μαvωλά"





" Αποvομή πλακέτας στοv κ. Ηλιάδη"





" Αποvομή πλακέτας στοv k. kωvσταvτivου"
΄Εγιναν βραβεύσεις σε μετανάστες Μεσαναγρενούς από την Αυστραλία που παραυρέθηκαν στην εκδήλωση .Στο πρόσωπό τους βραβεύσαμε όλους τους μετανάστες που αγαπούν το χωριό και το βοήθησαν στα δύσκολα χρόνια.
Βραβεύθηκε επίσης ο Αγιογράφος Γιάννης Μανωλάς που μας τιμά με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου μας.