Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

"Ανεβείτε στην κορυφή του βουνού "Σκιάδι" στο Μεσαναγρό.΄Ολος ο κόσμος στα πόδια σας"

 " Ο Μεσαναγρός, όπως φαίνεται από την κορυφή του βουνού "Σκιάδι"
 " Η φλεσκίνα. Εδώ μάζευαν το νερό της βροχής"
 "Αιολικό πάρκο Μεσαναγρού ,όπως φαίνεται από ψηλά"
" Ανεβείτα στο βουνό.΄Ολος ο κόσμος θα είναι στα πόδια σας"
"

  Μελανό σημείο οι κεραίες.            "                                                                                                                                                            Ο δρόμος για να ανεβούμε στην κορυφή του βουνού Σκιάδι υπήρχε , αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Την ημέρα λοιπόν των εκλογών μάθαμε ότι μπορούμε να ανεβούμε  και το προσπαθήσαμε. Ο δρόμος βελτιώθηκε και χρειάζεται ακόμη λίγη προσπάθεια , για να γίνει καλύτερος. Η διαδρομή εξαίσια  . Ανεβήκαμε στην κορυφή και το μάτι μας δεν ήξερε πού να πρωτοκοιτάξει. Μια γαλήνη σε κυριεύει και σε  κάνει να νιώθεις διαφορετικά.
 Στην κορυφή ,που παλιά ήταν τόπος λατρείας , διακρίνονται ερείπια  παλιού ναού. Και όπως γράφει ο Αρχαιολόγος Ι. Βολανάκης  και φίλος του χωριού..(  Σε απόσταση 4 χιλ. ,στην κορυφή υψώματος-560μ. διατηρούνται τα ερείπια παλαιού ναϋδρίου , στους τοίχους του οποίου διακρίνονται λείψανα από τοιχογραφίες. Το ναϋδριο αυτό κτίστηκε στη θέση ή πλησίον παλαιοχριστιανικού  ναού, όπως φαίνεται από τα λείψανα παλαιών τοίχων και από διατηρούμενα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Η θέση λέγεται Σταυρός ή ΄Αγιος Ιωάννης .).
 Υπάρχει επίσης  «Φλεσκίνα » ,είδος μικρού πηγαδιού ,για τη συλλογή νερού.
Και τι δε βλέπει το μάτι μας. Κάτω ακριβώς ,είναι η Μονή Σκιάδι και πιο πέρα απλώνεται η θάλασσα του Μεσαναγρενού Κάμπου. Κάπου εκεί βρίσκεται και το «Πετροκάραβο» ,που πέτρωσε η Παναγιά Σκιαδενή ,μαζί με τους πειρατές. Δεξιά διακρίνονται τα χωριά Απολακκιά, Μονόλιθος και Σιάνα. Από την άλλη μεριά , η ματιά μας φτάνει μέχρι το χωριό Λάρδος. Διακρίνονται επίσης ο Γενναδενός κάμπος ,τα  Σκληπενά  μέρη και ακριβώς κάτω από τα πόδια μας ,ο Μεσαναγρός. Προς τη μεριά της  Αρνίθας ,υψώνεται επιβλητικά ,το Μεσαναγρενό  Αιολικό πάρκο.
Αν πας απόγευμα ,θα απολαύσεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Όλα σου φαίνονται πολύχρωμα , ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα  και ένα σκοτεινό πέπλο σκεπάζει τα πάντα.
Μελανό σημείο , η εγκατάσταση κεραιών ,ακόμη και κοντά στα Αρχαιολογικά μνημεία. Οι κεραίες αυτές πρέπει να ξηλωθούν ,γιατί η παρουσία τους δείχνει ανευθυνότητα και όχι σεβασμό στα μνημεία που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.
  Αν βρεθείτε στο Μεσαναγρό , μη διστάσετε να ανεβείτε στην κορυφή  του βουνού «Σκιάδι» και θα μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα ζήσετε ανεπανάληπτες  στιγμές  και θα νιώσετε αισθήματα πρωτόγνωρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου