Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

" Μετά από χρόνια τηρήθηκε το έθιμο να μεταφέρεται Η Παναγιά Σκιαδενή απο Λαχανιά -Αγιο Θωμά , με τα πόδια"Κάθε χρόνο, τελευταίος σταθμός της περιφοράς της Παναγιάς Σκιαδενής είναι ο ΄Αγιος Θωμάς Μεσαναγρού. Η Παναγιά μένει στο χωριό Κυριακή βράδυ, Δευτέρα  γίνεται περιφορά σε όλα τα σπίτια του χωριού ,παλιά πήγαιναν και στις στάνες  και το απόγευμα στη Μονή.
  Τα τελευταία χρόνια το έθιμο είχε ατονίσει και η παναγιά από λαχανιά μεταφερόταν με αυτοκίνητο. Φέτος ο παπα- Αγαθάγγελος ανέλαβε πρωτοβουλία να ξαναζωντανέψει το έθιμο. ΄Ετσι αρκετός κόσμος με επικεφαλής τον παπά -Αγαθάγγελο, πήγαμε στη Λαχανιά , πήραμε την εικόνα και πεζοί την μεταφέραμε στον ΄Αγιο Θωμά. Η πορεία κράτησε 1ώρα και 10 λεπτά και συμμετείχαν και πολλοί νέοι. 
   Συγχαρητήρια σε όλους και ευχόμαστε το έθιμο να τηρηθεί και του χρόνου. Παρακάτω σας παραθέτουμε εικόνες από το οδοιπορικό αυτό.

 " Φτάσαμε στη Λαχανιά και οδηγούμαστε στο σπίτι που βρίσκεται η εικόνα"
 " Για να πάμε χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα"
 " Μας υποδέχθηκε ο Παπα-Γιώργης"
 " Το σπίτι που ήταν η Παναγιά"
 " Ο Παπα- Αγαθάγγελος περιλαμβάνει την Παναγιά και αρχίζει η πορεία προς ΄Αγιο Θωμά"
 " Περπατώντας στα σοκάκια της Λαχανιάς"
 " Πιστοί ασπάζονται την εικόνα"
 ¨Η πορεία έχει αρχίσει".
 " Πήραμε μέτρα  ασφάλειας. Προπορευόταν ο Διευθυντής των Τεχν.Υπηρεσιών Μ.Ξίπας"
 " Οι Επίτροποι Αρνίτταλης και Αθανασάς ,φρόντισαν για κρύο νεράκι"
 " Πολλοί πιστοί που έφευγαν για Ρόδο ,σταματούσαν να ασπαστούν την Παναγιά"
 "Μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά φτάνουμε στον ΄Αγιο Θωμά"
   " Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ακολουθεί δέηση.   Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν ,χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ευχόμαστε το έθιμο να τηρηθεί και του χρόνου"