Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

"Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες -1- "



                                                                 







                                       ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ  ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ-1-

Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες  ήταν δημιουργήματα της αμάθειας ,του φόβου  και της ανασφάλειας  ,που ένιωθαν οι απλοϊκοί άνθρωποι. Πολλές φορές δυσκόλευαν τη ζωή των ανθρώπων με τα μη και τα πρέπει. Κάποιες ίσως προλήψεις  θρησκευτικού ή ηθικού περιεχομένου κρατούσαν κάποιες ισορροπίες.
    Από μικρά παιδιά μας έμπαζαν στον κόσμο αυτό ,ανάλογα με τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις. Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκα ….μα είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό…Πολλές φορές  επαναστατούσα  και πολλές φορές  ακολουθούσα  ,για να κάνω το χατήρι της συγχωρεμένης της μάνας μου.
   Σήμερα που η επιστήμη έχει κάνει άλματα  και η ζωή έχει καλυτερέψει  ,οι άνθρωποι  άλλαξαν νοοτροπία και πολλά από αυτά αποτελούν παρελθόν.

     Εμείς θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε προλήψεις και δεισιδαιμονίες   που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια και σύμφωνα με διηγήσεις παλιών Μεσαναγρενών.

---Ξεκινάμε με την πρόληψη που αντιμετώπισα  μόλις παντρεύτηκα στο Μεσαναγρό και θελήσαμε με τη σύζυγο να φύγουμε για γαμήλιο ταξίδι στην Κω.
-         Πού θα πάτε …δεν μπορείτε να φύγετε . Δεν κάνει να φύγετε αν δεν περάσουν 40 ημέρες ,απάντησα η μάνα μου ,όταν της το ανακοινώσαμε.
-         Και γιατί ,τι θα γίνει….
-         Το έθιμο του χωριού λέει ,ότι δεν πρέπει να περάσετε ποταμό ,αν δεν περάσουν 40 ημέρες.
Μείναμε τουλάχιστον  10 ημέρες και είπαμε και ένα τραγούδι.

---Το καινούριο αντρόγυνο δεν μπορεί να πάει σε γάμο ,αν δεν περάσει χρόνος. Επίσης οι νεόνυμφοι δεν στεφάνωναν ή βάπτιζαν παιδί ,αν δεν περνούσε  1 χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου