Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"







                                              



Το κυνήγι μπορούμε να πούμε ότι ήταν το συμπλήρωμα της διατροφής  των χωριανών. Πέρα από το κυνήγι χρησιμοποιούσαν και άλλες μεθόδους απαγορευμένες μεν ,αλλά πιο εύκολες  . Παγίδες ,σίδερα ,πλάκες, τέλια ήταν στην ημερησία διάταξη. ΟΙ Τούρκοι και οι Ιππότες είχαν αυστηρούς νόμους  ,αλλά οι χωριανοί συνέχιζαν το δικό τους βιολί. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας κυνηγούσαν χωρίς  άδεια ,με όπλα παμπάλαια και με φυσίγγια  δικής τους έμπνευσης.
    Άλλοι χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του «Κιουμέ» .Πήγαιναν στα μέρη όπου είχε νερό ,ιδίως το καλοκαίρι και περίμεναν τα θηράματα, λαγούς ,πέρδικες , φάσες και ελάφια. Έφτιαχναν  κρυψώνα από κλαδιά και περίμεναν το θήραμα. Αυτό το κυνήγι….ήταν υποτιμητικό για προφανείς λόγους. 
   Οι παλιοί με το χιούμορ που τους διέκρινε μας διηγόντουσαν ιστορίες κυνηγών και τα κατορθώματά τους. Κυνηγός περιμένοντας στον «κιουμέ» ,ξαφνικά βλέπει κάτι να κινείται σε μια αγριοκερασιά ,δίχως δισταγμό και νομίζοντας ότι θα είναι κάποιο έλάφι ,πυροβολεί και τρέχει να δει το θήραμα. Μένει κόκκαλο ,γιατί αντικρίζει σκοτωμένο τον γαϊδαρο ….του γείτονα. Ο γείτονας ακούοντας την τουφεκιά κατάλαβε τι έχει γίνει και αφού απείλησε τον κυνηγό ότι θα βουίξει το χωριό για το κατόρθωμά του ,πλήρωσε το χαμό του ζώου του και με το παραπάνω. Η ιστορία όμως διέρρευσε.
     Όταν κυνηγούσαν ελάφια ,το κυνήγι γινόταν οργανωμένο. Πήγαιναν 5 με 6 κυνηγοί ,έπιαναν τα υψώματα και κάποιοι άλλοι συνήθως μικρότεροι ,έμπαιναν μέσα στο δάσος και φώναζαν ή χτυπούσαν τενεκέδες για να βγουν τα ελάφια και οι κυνηγοί που τα περίμεναν τα σημάδευαν.
    Ένας θείος μου πήγε στις Αυτολές να κτυπήσει πέρδικες που έρχονταν να πιούν νερό στο κηπούλι μας. Έφτιαξε τον Κιουμέ σε ένα ασκινό ,μπήκε κρύφτηκε μέσα και περίμενε να έρθουν οι πέρδικες.  Μαζί του και ένας μικρός που κρύφτηκε λίγο πιο πάνω. Καλοκαίρι βλέπετε ,ζέστη και ο Θείος αποκοιμήθηκε . Σε λίγο ήρθαν οι πέρδικες κακκαρίζοντας ,ήπιαν το νερό τους και έφυγαν. Ο μικρός περίμενε ντουφεκιά, αλλά πού… Πήγε να δει τι γίνεται και βρήκε τον κυνηγό να κοιμάται του καλού καιρού. Ρώτησε αν ήρθαν οι πέρδικες και ο μικρός του απάντησε . Νάταν κι άλλες….


                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου