Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

"Συνέντευξη του Δημάρχου Νότιας Ρόδου κ. Μανόλη Σαββή ,στην ιστοσελίδα μας"

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανόλης Σαββής
Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας το Δήμαρχο Νότιας Ρόδου κ. Μανόλη Σαββή σε μια συνέντευξη που αφορά περισσότερο το Μεσαναγρό και τα προβλήματά του. Ο Δήμαρχος ενημερώνει για όλα και όλους και δίνει λύσεις όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.


Προς Μεσαναγρενούς επιστολή
εξομολόγηση του Δημάρχου μας

Ερώτηση 1η: Κύριε Δήμαρχε βρίσκεστε στο μέσο της δεύτερης θητείας σας. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του Δήμου…

Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος, πάντα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Η συνεχής βελτίωση της συλλογικότητας στο Δήμο μας (Δήμος/ δημοτικό συμβούλιο, τοπικοί φορείς, Νομαρχία, Κράτος) δείχνει ότι επιλέξαμε θετική πορεία.
Ο «γίγαντας» της Νότιας Ρόδου, όπως λέμε πολλές φορές, είναι παρών, ζωντανός και προπάντων στη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού συνολικά.

Ερώτηση 2η: Γνωρίζουμε ότι στηρίζετε τα μικρά Δημοτικά Διαμερίσματα. Οι ερωτήσεις μας θα αφορούν το Δ.Δ. Μεσαναγρού από το οποίο καταγόμαστε. Πείτε μας, τι έγινε τα τελευταία χρόνια στο χωριό από πλευράς Δήμου και αν είστε ικανοποιημένος…

ΟΟΟΟ Οι δέκα γειτονιές του Δήμου μας οφείλουν να στηρίζονται από το Δήμο μας ,ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να υλοποιούμε για κάθε μια ,με βάση την ιδιαιτερότητά της και να αναδεικνύει τη θετική της προοπτική μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Ιδιαίτερα για την Μεσαναγρό το πιο απομακρυσμένο χωριό όσον αφορά την προσβασιμότητα πιστέψτε με από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, μέσα μου πάντα ήταν το στοίχημα μια διαφορετικής ανάπτυξης που δεν ακολουθεί τον σύνηθες κανόνα του μπετόν…. Αλλά αυτό που λέμε αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξης νέων μορφών τουρισμού, που στηρίζετε στην παράδοση και σε βιωματική σχέση με την φιλοξενία.
Η Μεσαναγρός πλήρωσε περισσότερο από όλα τα Δ.Δ. την ερήμωση και εγκατάλειψη για καλύτερη τύχη των κατοίκων της.
Ταυτόχρονα όμως διατήρησε την ομορφιά του δομημένου περιβάλλοντος που σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον και τον αρχαιολογικό της πλούτο, πιστεύω σύντομα θα αναδειχθεί ως ξεχωριστό και δυναμικό κομμάτι της Ρόδου συνολικά.
Στο χωριό έγιναν και γίνονται μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα
Σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα Ύδρευσης, σε λίγες μέρες νέα γεώτρηση, νέα δίκτυα άρδευσης, αποχέτευσης, ζωντάνεμα και συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων, παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου, πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, νέος οδικός άξονας Μεσαναγρό Σκιάδι – Απολακκιά, σημαντική βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και δρόμων προς Αρνίθα και Κατταβιά και φυσικά το όνειρο όλων των κατοίκων για 20 και πλέον έτη το Μουσείο.

Ερώτηση 3η: Με δικές σας ενέργειες ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Μεσαναγρού-Σκιάδι, αφού χαρακτηρίστηκε δασικός. Ένα κομμάτι του όμως παραμένει ατελείωτο. Τι θα γίνει μ’ αυτό…

Πράγματι τη σημασία αυτού του δρόμου για την καλύτερη πρόσβαση προς την Μεσαναγρό την αντιλαμβάνεστε εσείς οι κάτοικοι καλύτερα.
Μπορώ να σας εξομολογηθώ ότι η ένταξη αυτού του έργου ως «δασικού» υπήρξε από τις πιο χαρούμενες στιγμές μου ως Δήμαρχος. Μάλιστα στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, με νέα τεχνικά έργα.
Όσον αφορά το κομμάτι χωριό – διασταύρωση προς Σκιάδι είναι σε άλλη εργολαβία όπου σύντομα θα ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στις γνωστές διαδικασίες των Δημοσίων έργων και συμπεριφοράς των εργολάβων.

Ερώτηση 4η: Ένα μεγάλο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στο χωριό, είναι η ανέγερση του Μουσείου Διαχρονικής ιστορίας Ν. Ρόδου που βρίσκεται προς το τέλος του.
Πιστεύετε ότι θα τελειώσει γρήγορα ή θα βαλτώσει όπως γίνεται με πολλά δημόσια έργα…

Δεν θα επιτρέψουμε να βαλτώσει είναι στοίχημα για μας. Πιστεύω ότι εντός του 2009 θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αιγαίου ή άλλη πηγή.
Ήδη όμως ξεκίνησε η διερεύνηση του πως θα λειτουργήσει το Μουσείο και αυτό θα ξέρετε είναι ποιο σημαντικό από την κατασκευή του.
Συνεργαζόμαστε με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Έδρα Μουσειολογίας για την λειτουργία του. Το Μουσείο Μεσαναγρού για μας δεν είναι άλλη μια αίθουσα να εκθέσουμε κάποια αντικείμενα αλλά να δώσουμε την νέα αντίληψη σε αυτό που λέμε Μουσεία με συνεχή και μεγάλη επισκεψιμότητα και κέντρο δημιουργίας πολιτισμού.

Ερώτηση 5η: Πολλοί λένε αν άξιζε σε ένα μικρό χωριουδάκι να γίνει ένα τόσο σπουδαίο έργο… Τι τους απαντάτε

Το μικρό και το μεγάλο δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Η Μεσαναγρός μπορεί να είναι να μικρό χωριό αλλά η όλη ιστορία και η σημερινή του θέση και χαρακτηριστικά αποτελούν υπόδειγμα μια άλλου τύπου ανάπτυξης και συνεισφοράς στο νησί της Ρόδου.
Παραδοσιακός οικισμός πλούσιος σε αρχαιολογικά ευρήματα φυσικό περιβάλλον πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.
Η απόδραση προς την Μεσαναγρό πρέπει να γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Εδώ πρέπει να πούμε ότι μετά την λειτουργία του Μουσείου χρειάζεται και ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πάντα με σεβασμό στην φυσιογνωμία του χωριού οικοτουριστικοί «ξενώνες, ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας» κ.λ.π.
Δόμηση με σεβασμό στο παραδοσιακή φυσιογνωμία του χωριού.
Να μπορούμε να πούμε ότι είναι το Πήλιο της Ρόδου.


Ερώτηση 6η: Ο Μεσαναγρός είναι ένα Δ.Δ. που ο πληθυσμός του φθίνει, όπως και σε άλλα Δ.Δ. Σας άκουσα να λέτε ότι θα ξαναζωντανέψουν. Πως όμως…

Μόνιμος και σταθερός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού.
Εκτιμώ ότι ήδη συμβαίνει, η οικονομική ανάπτυξη συνεχώς αυξάνεται, οι κοινωνικές δομές βελτιώνονται (Σχολεία, παιδικός σταθμός, το πρόγραμμα προς ηλικιωμένους (βοήθεια στο σπίτι ) είναι πλέον θεσμοί σημαντικοί.
Σύντομα πιστεύουμε να δούμε μεγάλες θετικές αλλαγές στην υγεία (ΕΚΑΒ, Πολυδύναμο Ιατρείο στο Γεννάδι κ.λ.π)
Η τουριστική ανάπτυξη αλματωδώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίες, η νέα γεωργία ολοένα και περισσότερο αγκαλιάζεται από νέους γεωργούς.
Το οδικό δίκτυο καλύτερο και πιο ασφαλές. Εκτιμώ ότι η Νότια Ρόδος ολοένα και περισσότερο θα είναι ποιο επισκέψιμη και προσωρινά και μόνιμα.
Προσοχή μόνο να μην κάνουμε λάθη του παρελθόντος ιδιαίτερα όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη.

Επιπλέον όπως ξέρετε στην Ελλάδα δυστυχώς ο σχεδιασμός απουσιάζει. Είμαστε όμως αισιόδοξοι γιατί πλέον ολοκληρώνουμε, μετά από μεγάλη διαβούλευση και συζήτηση το ΣΧΟΑΠ, δηλαδή τον χωροταξικό σχεδιασμό ολόκληρου του Δήμου.
Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που θα καταλήξουμε, προτείνοντας μάλιστα και ρυθμίσεις που κάποιοι θέλουν να τις εμφανίσουν ως «αντιλαϊκές», γιατί μοναδικός μας στόχος είναι να παραμείνει η Νότια Ρόδος όμορφη και ζωντανή.
Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανεξέλεγκτης δόμησης εξοχικών κατοικιών, θέλουμε ζωντανούς τους οικισμούς. Λέμε ναι στις νέες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά με περιορισμούς και με όλες τις υποδομές (νερό, αποχέτευση, παραλίες, εργατικό δυναμικό κλπ). Να σταματήσουμε να δημιουργούμε οικονομικές υπεραξίες και να αλλοιώνουμε το περιβάλλον μέσα από την κατά παρέκκλιση δόμηση.
Σύντομα, το δημοτικό συμβούλιο θα λάβει οριστικές αποφάσεις.


Ερώτηση 7η: Κύριε Δήμαρχε είναι γνωστή η αγάπη σας για τα Πολιτιστικά θέματα.
Καταφέρατε όχι μόνο να ευαισθητοποιήσετε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των 10 χωριών του Δήμου, αλλά και όλου του νησιού. Σε κάθε χωριό του νησιού γίνονται εκδηλώσεις στο στυλ «Σαββή». Πιστεύετε ότι θα υπάρξει και συνέχεια ή ήταν ένα πυροτέχνημα…

Η συνεχής για 6 έτη ολοένα και καλύτερη παρουσία του Δήμου στα πολιτιστικά αποδεικνύει ότι δεν είναι πυροτέχνημα .
Αυτό οφείλεται ότι πιστέψουμε στο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ». Ιδιαίτερα η δημιουργική συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους όλων των Δ.Δ. ανέτρεψε την αδράνεια στα Δ.Δ.. Η ανάδειξη των τοπικών μας χαρακτηριστικών έγινε αιτία και οικονομικής και κοινωνικής πολιτιστικής ανάπτυξης. Πάντα πίστευα ότι ανεπτυγμένος τόπος είναι αυτός που δραστηριοποιεί τους ανθρώπους και όχι μόνο το μπετόν και τον άσφαλτο της.
Θα συνεχίσουμε ακόμη ποιο δημιουργικά την συνεργασία μας η οποία σφράγισε την επιτυχία τους. Αυτό είναι που πιστεύω προσπαθούν να κάνουν και σε άλλα μέρη του νησιού ή αλλού. Δεν ανακάλυψα κάτι για να το ονομάσουμε στυλ «Σαββή».
Ως Δημοτική αρχή όλοι μαζί πιστέψαμε και επιδιώξαμε την συνεργασία στον κοινό στόχο της ανάπτυξης του αγαπημένου μας τόπου. Οφείλω να τονίσω ιδιαίτερα την συνεργασία με τον δικό σας πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο ,την εκκλησιαστική επιτροπή, ήταν από τα καλύτερα παραδείγματα συνεργασίας που ανέτρεψε μάλιστα την λογική του μικρού και αδύναμου χωριού. Μαζί κάναμε πολλά….και μπορούμε ακόμη περισσότερα.

Ερώτηση 8η:Σε δύο χρόνια θα έχουμε εκλογές. Θα είστε ξανά υποψήφιος ή νομίζετε ότι, ότι είχατε να δώσετε, το δώσατε…

Πρώτα από όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η 2η θητεία μας δημιουργικά, πράγμα που μπορούμε να πετύχουμε αφού έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά. Οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε τη μεγάλη εμπιστοσύνη (74%) που μας έδειξε ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές.
Πάντα ήμουν και θα είμαι ενεργός πολίτης και οι επιλογές μου γίνονται με το τι μπορώ να προσφέρω. Η δράση μας πρέπει να διευκολύνει την ανάδειξη νέων ιδεών και την συμμετοχή περισσότερων συμπολιτών μας στα κοινά, με κριτήριο την προσφορά και όχι μόνο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
Θα είμαι παρών αν νοιώθω ότι μπορώ να προσφέρω, και αφού βέβαια εξασφαλίζετε η αναγκαία ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Αλλά φυσικά πρέπει να μου το επιτρέψουν οι επαγγελματικές και οικογενειακές μου υποχρεώσεις που όπως ξέρετε έχουν αλλάξει.

Το οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα δεν είναι επάγγελμα.






Ευχαριστούμε για μια άλλη φορά το Δήμαρχο και του ευχόμαστε υγεία ,οικογενειακή ευτυχία και καλή δύναμη.