Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

"Μπλόκο αγροτών Νότιας Ρόδου στην πλατεία Δημαρχείου"







Μπλόκο στην πλατεία Δημαρχείου από αγρότες της Νότιας Ρόδου

Όπως όλοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα, έτσι και οι αγρότες της Ν.Ρόδου, έστησαν το μπλόκο τους στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο στη Ρόδο. Τα αιτήματα τους είναι γνωστά και το μέλλον της γεωργίας αβέβαιο. Αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες ,με λιπάσματα ,σπόρους , εργαλεία ,να έχουν πάρει την ανιούσα και το εισόδημά τους την κατιούσα ,αναγκάζονται να προβαίνουν σε μπλόκα ,μη έχοντας άλλο τρόπο για να αντιδράσουν. Επειδή καταγόμαστε από αγροτική οικογένεια της Νότιας Ρόδου και έχουμε από μικρά παιδιά ζήσει « την αγωνία του γεωργού» για το αύριο ,συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους.
Η προσφορά των γεωργών στο κοινωνικό σύνολο είναι ανεκτίμητη και γι αυτό ο κόσμος που γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας τους, στέκεται δίπλα τους και τους βοηθά. Είναι δουλειά ,που η παραγωγή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βροχή ,ασθένειες ,ξηρασία κάνουν τους γεωργούς να χάνουν τον ύπνο τους. Επειδή ζούμε από κοντά τη γεωργία ,ξέρετε τι είναι να έρχεται η ώρα της παραγωγής ,να ελπίζεις ότι θα παράγεις και θα καλύψεις τα έξοδά σου και να βλέπεις τους κόπους σου χαμένους… Οι παραγωγοί πατάτας το χειμώνα στη Ν. Ρόδου είδαν την απόδοση στα χωράφια τους να είναι μηδενική. Αντίκρισα το βλέμμα ενός γεωργού την ώρα που έβγαζε την πατάτα από το χωράφι του . Τι να πεις στον άνθρωπο αυτό.
Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με συντονισμένα μέτρα ,αντιδρά σπασμωδικά ,προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στιγμιαία και έτσι κάθε χρόνο θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Οι συνθήκες για τους γεωργούς της Νότιας Ρόδου γίνονται ακόμη δυσκολότερες ,λόγω της έλλειψης νερού. Η παραγωγή μειώνεται ,με αποτέλεσμα και το είσόδημά τους να μειώνεται. Σε λίγα χρόνια θα νιώσουμε την έλλειψη αυτή ,όταν οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα θα φτάσουν στα ύψη και οι γεωργοί θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Καιρός λοιπόν η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις.