Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

"Ο ΄Ακης από τον Αστεράκη"-Παραμύθι της Μαργαρίτας Ζαγοριανού"




Ο Άκης είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει στον Αστεράκη. Ο Αστεράκης είναι το δεύτερο αστέρι δυτικά του φεγγαριού και είναι το σπίτι του Άκη. Κάθε πρωί που ξυπνάει ο Άκης, ανοίγει το παράθυρο του σπιτιού του, χαιρετάει τους φίλους του, που ζουν σε άλλα αστέρια και χαζεύει την υπέροχη θέα προς τη γη. Και κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, καληνυχτίζει τους φίλους του, κλείνει τα παράθυρα του Αστεράκη και κοιμάται.
Ο Άκης έχει πολυάσχολη μέρα. Κάθε πρωί ξυπνάει και πηγαίνει στο σχολείο του, το πέμπτο συννεφοδημοτικό με το μποτοσχολικό. Το μποτοσχολικό είναι σαν τα σχολικά που έχουμε στη γη, μόνο που έχει σχήμα μπότας και πετάει στον ουρανό. Ο Άκης πηγαίνει στην τρίτη τάξη. Εκεί μαθαίνει πολλά ωραία και-νούργια πράγματα και στα διαλλείματα παίζει με τους φίλους του. Έχει πολλούς φίλους στο σχολείο, γιατί είναι πολύ ομιλητικός και του αρέσει να προσκαλεί τα υπόλοιπα παιδιά να παίξουν μαζί του. Μοιράζεται πάντα τα πράγματα του και δεν τσακώνεται. Για αυτό όλα τα παιδιά τον αγαπάνε και θέλουν να είναι φίλοι του. Και η δασκάλα του τον αγαπάει, γιατί είναι πολύ ήσυχος μαθητής και επιμελής. Πάντα κάνει τις εργασίες του και συμμετέχει στο μάθημα. Το μεσημέρι, όταν σχολάσει έρχεται το μποτοσχολικό και τον πηγαίνει από το συννεφοδημοτικό στον Αστεράκη.
Όταν πηγαίνει σπίτι, ξεκουράζεται λίγο και μετά κάνει τα μαθήματα του. Το απόγευμα πηγαίνει στα μαγαζιά για να ψωνίσει. Του αρέσει πάρα πολύ να ψωνίζει φρούτα, γιατί έχουν πολύ ωραία γεύση και είναι πολύ θρεπτικά. Του δίνουν ενέργεια για να παίζει πολλές ώρες και τον βοηθάνε να μεγαλώνει γρήγορα. Το καλοκαίρι του αρέσουν πολύ τα καρπούζια και οι φράουλες. Το χειμώνα προτιμάει τα πορτοκάλια. Πάντα, όμως, σταματάει στο μανάβικο της Φραουλίτας της μανάβισσας, για να αγοράσει τα αγαπημένα του μήλα.
Όταν τελειώσει με τα ψώνια του πηγαίνει στην παιδική ουρανοχαρά να βρει τους φίλους του. Εκεί μαζεύονται όλα τα παιδιά και παίζουν για ώρες. Παίζουν κρυφτό και κυνηγητό. Ξεκουράζονται κάνοντας φεγγαρόκουνια, δηλαδή κούνια κρεμασμένη στο φεγγάρι. Το αγαπημένο τους παιχνίδι, όμως, είναι η τοξοτσου-λήθρα, δηλαδή τσουλήθρα πάνω στο ουράνιο τόξο. (Συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου