Τρίτη 26 Απριλίου 2011

"Το πανηγύρι του Αγίου Θωμά στο Μεσαναγρό που φέτος συμπίπτει με την Πρωτομαγιά"



Το πανηγύρι του Αγίου Θωμά είναι μαζί με το πανηγύρι της Παναγιάς Σκιαδενής, τα μεγαλύτερα πανηγύρια του χωριού .Θέλεις το όμορφο τοπίο μέσα σε πεύκα και κυπαρίσσια η περιοχή ,που σε μικρή απόσταση υπάρχει ο πανέμορφος καταρράχτης του Αγίου Θωμά, θέλεις η φιλοξενία των Μεσαναγρενών που είναι παροιμιώδης ,έκαναν τον κόσμο να το αγαπήσουν. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να προσκυνήσουν και να διασκεδάσουν.
Το πανηγύρι αρχίζει μέρες πριν με τις προετοιμασίες του χώρου ,τον εσπερινό που γίνεται την προηγούμενη ,το άσπρισμα των τραπεζιών ,το καθάρισμα των δρόμων και το στόλισμα . Το πανηγύρι κρατάει όλη την ημέρα της Κυριακής. Ξεκινάει με τη θεία λειτουργία ,τις αρτοκλασίες και την προσέλευση των προσκυνητών .Χιλιάδες άνθρωποι από τα γύρω χωριά και την πόλη της Ρόδου έρχονται στη χάρη του. Το πανηγύρι έχει κάτι το εντυπωσιακό που δε γίνεται αλλού. Κάθε οικογένεια έχει μαζί της τα απαραίτητα ,στρώνει την κουβέρτα ακόμα και καταγής και εοιμάζεται για το γλέντι. Υπάρχουν τραπέζια και καθίσματα για όλους ,το Καφενείο που λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ,ο χώρος που υπάρχει φρέσκο κρέας από κατσικάκι για να αγοράσει κανείς και η ορχήστρα που καλεί τους μερακλήδες να δείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.
Μόλις τελειώσει η εκκλησία αρχίζει το ψήσιμο της σούβλας και αρχίζει το πατροπαράδοτο « Μεσαναγρενό γλέντι». Οι νοικοκυρές έχουν φτιάξει το «κοκκινιστό»,τα «γιαπράκια» ,το γιούρτι και μοιράζουν στους επισκέπτες. ΄Ολοι πίνουν ,τρώνε και γλεντούν. Όταν πας στον ΄Αγιο Θωμά σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς τους καταρράχτες. Είναι ένα απίθανο τοπίο ,με νερά που πέφτουν από αρκετό ύψος, με δάσος από κυπαρίσσια και όταν ο χειμώνας είναι βαρύς το νερό τρέχει συνέχεια.
Στον ΄Αγιο Θωμά καταλήγει και η Παναγιά Σκιαδενή μετά από την περιφορά της σε όλα τα χωριά της Νότιας Ρόδου. Οι Μεσαναγρενοί παίρνουν την εικόνα από τους Λαχανιάτες και τη φέρνουν στον ΄Αγιο Θωμά . Η εικόνα έρχεται στο πανηγύρι κατά τις 4 η ώρα . Μόλις έρθει η εικόνα σταματά το γλέντι και γίνεται παράκληση. ΄Ολοι οι προσκυνητές ασπάζονται την εικόνα με σεβασμό. Το βράδυ η εικόνα καταλήγει στο Μεσαναγρό όπου γίνεται παράκληση και στο τέλος όποιος « μπατικιάσει» την εικόνα την έχει σπίτι του όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα η εικόνα περνάει από όλα τα σπίτια του χωριού και κατά το μεσημέρι οι νέοι παίρνουν την εικόνα στις «μάντρες »,στάνες ,και οι βοσκοί δίνουν κατσικάκια ,τυριά και χρήματα. Το βραδάκι η εικόνα μεταφέρεται στη Μονή Σκιάδι και εκεί γίνεται ένα γλέντι με ψήσιμο κατσικιών και τραγούδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου