Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

"Πρωτομαγιά στον ΄Αγιο Θωμά Μεσαναγρού που γιορτάζει"

" Το μοναστηράκι του Αγίου Θωμά'

" Μια από τις τοιχογραφίες του μοναστηριού"" Το τοπίο πανέμορφο"

" Το ποταμάκι του καταρράκτη τρέχει"Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μάη, η οποία είναι αργία σε πολλές χώρες. Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με τους αγώνες του εργατικού κινήματος.
Η σημασία της πρωτομαγιάς οφείλεται στο ότι η πρώτη μέρα του Μάη βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο ,δηλαδή στην αρχή της ΄Ανοιξης.
Η Πρωτομαγιά , καθιερώθηκε ως εργατική ,στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μάη 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα , με την επέμβαση της αστυνομίας.
Σήμερα την ημέρα της πρωτομαγιάς γίνονται εκδηλώσεις των εργατικών κινημάτων προς τιμήν των εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε .
Θέλεις ο χρόνος ,θέλεις και η εποχή ,πολλοί καταφεύγουν στην εξοχή, για να περάσουν μια μέρα ευχάριστα.
Στο Μεσαναγρό ,ήταν η ημέρα που οι χωριανοί έβγαιναν από το χωριό και πήγαιναν στις μάντρες(στάνες). Ακόμα και τα παιδιά του Σχολείου πήγαιναν .Από την προηγούμενη μέρα τα παιδιά έφτιαχναν στεφάνια από λουλούδια και το πρωί όλα μαζί ξεκινούσαν από το Σχολείο κρατώντας τα. Στο δρόμο τραγουδούσαν τραγούδια αφιερωμένα στο Μάη. ( Ο Μάϊος μας έφτασε…) ,( Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα…) . Στις μάντρες οι βοσκοί είχαν ετοιμάσει τα γιαπράκια (ντολμάδες),το γάλα ,τη γριά (τσίπα πάνω από το γάλα), τα τυριά και το ψητό κρέας. ΄Ολοι διασκέδαζαν μέχρι το απόγευμα που το γλέντι τέλειωνε.
Φέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το πανηγύρι του Αγίου Θωμά και έτσι θα γιορτάσουμε μαζί ΄Αγιο Θωμά και Πρωτομαγιά. Είναι μια ευτυχής συγκυρία , γιατί το τοπίο και η ομορφιά του θυμίζουν ΄Ανοιξη. Θα θαυμάσετε το πανέμορφο τοπίο, θα υπάχει ορχήστρα για να χορέψετε, σουβλάκια, ποτά ,αναψυκτικά ,αλλά πάνω από όλα θα νιώσετε τη Μεσανγρενή φιλοξενία.
Ελάτε λοιπόν στον ΄Αγιο Θωμά την Πρωτομαγιά να περάσετε μια όμορφη μέρα .